1 Temmuz 2016 Cuma

Kayseri Belediye Başkanı Mustafa Çelik İle Mangala Oynuyoruz

Kayseri Büyük Şehir Belediyesinin düzenlemiş olduğu Ramazan Sokağı  etkinliklerinde Hobi Eğitim Dünyası yetkili firmalarından Erdem Dağıtım firması da stand açtı. Açılan stantta geleneksel zeka ve strateji oyunu Mangala, Engel, Hanoi Kulesi, Reverse, Abalone, Pentago, Go gibi oyunlar tanıtıldı ve stışı yapıldı. Özellikle masa ebatında sergilenen mangala ve engel oyununa ilgi ve alaka çok fazlaydı. Ramazan Sokağının en kalabalık stantları arasında ilk sıralarda yerini aldı Erdem Dağıtım standı.
Kayseri Büyük Şehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ak Parti milletvekili, eski enerji bakanımız Taner Yıldız gibi isimler standımızı ziyaret ettiler ve oyunlar hakkında bilgi aldılar. Özellikle Belediye Başkanı Mustafa Çelik sık sık ziyaret edip mangala oyununu oynadılar.


24 Haziran 2016 Cuma

HOBİ EĞİTİM DÜNYASI AKIL VE ZEKA OYUNLARI EĞİTİMİ

Hobi Eğitim Dünyası ve Erzurum Bilgi Dağıtım işbirliği ile Erzurum Palan Otel de Akıl Ve Zeka Oyunları Atölyesi düzenlendi. 22 mayıs tarihinde düzenlenen atölye 2 oturumdan oluştu. İlk oturumda Erzurum da bulunan  akıl ve zeka oyunları seçmeli dersine giren veya girmeyi  düşünen öğretmenler katıldı. İkinci oturumda anaokulu ve okul öncesi öğretmenleri katıldı. Katılımcılara Mangala, Hanoi Kulesi, Katamino, Engel, Beyin Fırtınası, Reverse, T Tangram, Pentago ve Abolone oyunlarının eğitimi verildi. Hem teorik hem de pratik eğitimin verildiği akıl ve zeka oyunları atölyesinde katılımcılar çok eğlendi. Önümüzdeki dönem akıl oyunlarına daha fazla ağırlık vereceklerini belirttiler. Eylül Döneminde yeni bir eğitim yapılması temennileri ile atölyemiz son buldu.
Erzurum Palan Otel Akıl Ve Zeka Oyunları Atölyesi

Akıl Ve Zeka Oyunları Okul Öncesi Gurubu

Taktik ve strateji oyunları

Masa Mangala

Masa Haoni Kulesi

22 Haziran 2016 Çarşamba

MANGALA VE OYUN TEMELLİ EĞİTİM

Geleneksel strateji ve zeka oyunu Mangalayla cocuklarımıza "BABA OCAĞI" kavramını ve ailenin önemini oyun temelli eğitim metodu (OTEM) ile öğretebiliriz. Unutmamak gerekir ki oyun çocuğun en ciddi işidir. Ve Oynayarak öğretilen bilgi daha kalıcı bilgidir. O nedenle çocuklarımıza vermek istediğimiz bilgileri Oyun Temelli Eğitim Metodu( OTEM) ile harmanlayarak verebilirsek eğitmenler olarak daha başarılı oluruz. Kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ile birlikte bir bilgi çöplüğü ve bilgi kirliliği durumu ile karşı karşıyayız. Allanıp pullanarak zararlı bilgi ve içeriklerin çocuklarımıza ulaşmasına maalesef engel olamıyoruz. Çizgi filmler, sinema filmler, bilgisayar oyunları vs ile çocuklarımız kuşatılmış durumda. Eğer eğitimciler ve aileler olarak alternatif ve kalıcı çözümler sunamaz isek bu selin karşısında duramayız. Onun için bir an önce OTEM e uygun bir şekilde kendi kültür medeniyetimize ait çizgi filmler, sinema filmleri, oyunlar geliştirmek ve çocuklarımıza sunmak zorundayız. 
Mangala da OTEM metodu ile çocuklarımızı oynatabileceğimiz bir zeka ve strateji oyunu. Mangala oyunu ile "BABA OCAĞI" kavramını genç nesillerin gündemine sokabilirsek oyun amacını fazlasıyla tamamlamıştır.

20 Haziran 2016 Pazartesi

HOBİ EĞİTİM DÜNYASI BALIKESİR DE

Balıkesir de düzenlenen ramazan etkinlikleri ramazan ayında iftardan sahura devam edecek. çeşitli etkinliklerin yanında ürün satışlarının olduğu stantlar da yer alıyor. Özellikle Balıkesir ramazan etkinliklerinde Hacivat Karagöz gölge oyunu her akşam oynatılmakta ve Balıkesirlilerden yoğun ilgi görmekte. Hobi Eğitim Dünyası firması da ramazan ayı boyunca Balıkesir de akıl ve zeka oyunları standı ile yerini almakta. Özellikle mangala, engel, beyin fırtınası, Pentego, Reverse, Katamino gibi ürünlerini sergilemekte. Ayrıca ramazan ayına ve Balıkesir'e özel indirimli fiyatlardan satışa sunmaktadır. Okulların kapanmış olmasına rağmen akıl ve zeka oyunları standımıza ilgi oldukça fazla. Standımızı ziyaret eden kişilere her akşam akıl ve zeka oyunları hakkında kısa bir sunum yapılmakta ve oyunlar öğretilmektedir. Akıl ve zeka oyunları ile ilgilenen tüm Balıkesirlileri standımıza bekleriz.


Dedemin Evi ve Çim Adam

,
Ahşap Mangala-Engel-Beyin Fırtınası

Plastik Mangala- Hedef 5
Özellikle masa boyu Hanoi Kulesi oyunumuzu yapana İphone 6s hediye ediyoruz. İlgilenenlere duyurulur.

HOBİ EĞİTİM DÜNYASI NİĞDE KİTAP FUARINDA

Hobi Eğitim Dünyası firması bu sene ilk defa düzenlenecek olan Niğde Kitap Fuarında akıl ve zeka oyunları standı açtı. Stand açmanın ötesinde Niğde genelinde akıl oyunları turnuvası düzenlendi. Özellikle geleneksel zeka oyunumuz mangala ilgi ve alaka oldukça yoğundu. Yapana 2016 model BMW araç hediye ettiğimiz Hanoi Kulesi oyunu katılımcılara saç baş yoldurdu.16 halkadan oluşan Hanoi Kulesinde en fazla 13 halkaya kadar aktarılabildi.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan bey standımıza geldiler ve zeka oyunlarından oynadılar. Kendilerine Go oyunundan hediye ettik. Ayrıca Ak Parti Niğde Millet Vekili Alparslan Kavaklıoğlu Bey de standımıza ilgi gösterdiler. Akıl ve zeka oyunlarına yoğun ilgilerinden dolayı teşekkürler Niğde.




16 Haziran 2016 Perşembe

TÜRK DEVLET YÖNETİMİ VE MANGALA OYUNU

Türk tarihi anlatılırken 16 devlet kurduğumuz ile övünürüz. Bu durum Türklerin bağımsız yaşama arzularını gösterir. Fakat olaya tersinden baktığımız zaman 16 adet devlet yıkmışız. Çok çabuk devlet kurabilmek bir yetenek iken çok çabuk devlet yıkmak ise üzücü bir durumdur.
İlk dönem Türk tarihi incelendiğinde Türkler doğu ve batı olarak ikiye bölünmüş şekilde yönetildiklerini görürüz. Örneğin Doğu Hunlar- Batı Hunlar, Doğu Göktürkler- Batı Göktürkler, Doğu Uygurlar- Batı Uygurlar  gibi devlet yönetimi hep çift başlı şekilde süregelmiştir. En başta da belirttiğimiz gibi bu durum devletlerin çabuk yıkılıp dağılmasına yol açmıştır.
Kadim bir Türk zeka ve strateji oyunu Mangala da Türk siyasi tarihinden etkilenmiş ve oyun kuralları ona göre şekillenmiştir. Göktürklerden beri oynandığı düşünülen mangala oyunu toplumun örf ve adetlerini  de yansıtması açısından önemli bir zeka oyunudur. Köçürme, mangala, kuyu oyunu, mancala gibi isimler ile anılan  Mangala oyunu eskiden toprağa çukurlar kazarak çakıl taşları ile oynanan bir oyunmuş. Günümüzde ortaokullarda akıl ve zeka oyunları derslerinde mangala oyunu yeni yeni oynatılmaya başlanmıştır. Türküler gibi oyunlar da bir toplumun ananelerini yansıtan önemli bir kültürel değerdir. Bu açıdan Mangala oyunu özellikle sahip çıkılması gereken ve yeni nesillere mutlaka öğretilmesi gereken bir oyun.

 Mesela unutulmaya başlanan "Baba Ocağı" kavramını Mangala oyunu ile yeni nesillere anlatabilir ve bilinçaltına yerleştirebiliriz. Bildiğiniz gibi Baba Ocağı kavramı babanın evlatları ile yaşadığı ve ev veyahut Obadır. Bizim Geleneğimizde Baba Ocağı önemlidir ve mutlaka tüttürülmesi gereken bir kurumdur. Hatta eskiler bilir baba ocağını  tüttürmek gibi bir kavramımız vardı bizim. Tabi toplumsal değişim ile birlikte kültürel değerlerde de değişimin yaşanması kaçınılmaz. Çekirdek aile ye geçişle birlikte Baba Ocağı kavramı Önemini yitirmiş durumda. Her şeye rağmen yeni nesillere anlatılması gereken  ve sahip çıkılması gereken önemli bir kavram "Baba Ocağı". Mangala oyunundaki kuyuların her biri Baba Ocağını temsil eder. Her kuyuda yani baba ocağında 4 adet taş bulunur. Oyunun kuralı gereği aldığım kuyuya 1 adet taş bırakmak zorundasınızdır. İşte bu Baba Ocağının Önemini Ve mutlaka sahip çıkılması gerektiğini anlatır oyunculara.

Mangala oyununun devlet yönetimi ile ilgili kısmı ise oyunun bir diğer kuralında saklıdır. Oyunda dağıttımız son taş eğer rakip oyuncunun kuyusuna gelir ve o kuyudaki taş sayısını çift yaparsa o kuyudaki taşların tamamını alır ve hazinemize taşırız. Bu da türk devlet yönetiminde çift başlılık yoktur düşüncesini temsil eder.

15 Haziran 2016 Çarşamba

AXİS AVM MANGALA TURNUVASI

İstanbul Kağıthane de bulunan AXİS AVM de 12 Haziran Pazar günü saat 14.00 da Hobi Eğitim Dünyasının düzenlemiş olduğu geleneksel zeka ve strateji oyunu Mangala turnuvası gerçekleşti. 5-15 yaş aralığındaki çocukların katılabildiği turnuvaya katılım oldukça yoğundu. Katılımcılar aileleri ile birlikte gelmişlerdi turnuvaya ve gözlerinden heyecanları okunabiliyordu. Turnuva sonrasında katılımcılar Hobi Eğitim Dünyası firmasının AVM de açmış oldukları akıl ve zeka oyunları standını ziyaret ettiler. Katamino, Mangala, Engel, Reverse, Othello, Road Block, Hanoi Kulesi gibi yüzlerce akıl oyunu ile tanıştılar. Turnuva 1. sine ödül olarak Ahşap sök tak Dedemin Evi hediye edildi. Turnuva 2. sine Engel(quoridor) oyunu hediye edildi.




1 Nisan 2016 Cuma

ÜMRANİYE BELEDİYESİ AKIL OYUNLARI FESİTVALİ

Ümraniye Belediyesi' nin bu sene 2. sini düzenlediği akıl oyunları festivalinde coşku ve heyecan doruktaydı. Ümraniye belediyesinin eğitime katkı olarak yaptığı akıl oyunları festivalinde, ümraniye de bulunan okullara ücretsiz akıl ve zeka oyunları dağıtımı yaptı. Öğrenciler ahşap mangala, abalone, engel, katamino, hanoi kulesi, dokuz taş, dama, t tangram gibi akıl oyunları alanında festival çerçevesinde düzenlenen turnuvaya katıldılar. Hobi Eğitim Dünyası olarak bu projenin bir parçası olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

15 Mart 2016 Salı

ÇİMO ÇİM ADAMLAR

Büro Memur Sen Bölge İdare Mahkemesi Temsilciliği bünyesinde bulunan ALİ YAŞAR YURDABAK ANAOKULU nu ziyaret ettiler ve ve öğrencilere çimo çim adamlardan hediye ettiler. Öğrenciler çimoları çok sevdi.



11 Mart 2016 Cuma

İSTANBUL VALİSİ VASİP ŞAHİN STANDIMIZDA

Yeşilköy CNR Kitap Fuarı 1. Hall de bulunan AKIL VE ZEKA OYUNLARI standımızı İstanbul Valisi Sayın Vasip Şahin Bey ziyaret ettiler. Kendilerine akıl ve zeka oyunları hakkında kısa bir sunum yaptık. İstanbul genelinde 5 ilçe ve 32 ortaokulda düzenlediğimiz GELENEKTEN GELECEĞE AKIL VE ZEKA OYUNLARI turnuvamız hakkında bilgi verdik. Özellikle mangala ve Engel oyunlarına Vali veyin ilgisi fazlaydı. Kendilerine Mangala ve Engel oyunlarından hediye ettik. Vali bey başarı dileklerini sunduktan sonra standımızdan ayrıldılar. Kendilerine nazik ziyaretlerinden ve akıl oyunlarına ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz.

25 Şubat 2016 Perşembe

AKIL VE ZEKA OYUNLARI ATÖLYESİ

Yaşadığımız dönemim iletişim araçlarının kuşatmasıyla sanallaşan çocuklarımızı, iletişim araçlarının zararlı etkilerinden korumak, sosyalleşmelerine katkıda bulunmak, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın geleneksel ve modern oyunlarla tanıştırmak ve önemli değerlerimizi eğlenerek öğretmeye çalışmak en önemli hedefimizdir. Bunun yanı sıra çocuklarımızın oyunları oynayarak eğlenecek ama aynı zamanda strateji geliştirerek ileriye dönük hamleler planlamayı, görgü kuralları çerçevesinde centilmence müsabaka yapmayı ve mücadele etmeyi, iletişim becerisini geliştirme ve sosyalleşmeyi, risk almayı, gözlem yapmayı ve karar vermeyi de öğrenmiş olmalarını hedeflemekteyiz.

AKIL VE ZEKA OYUNLARI

                                                               AKIL VE ZEKA OYUNLARI
Oyun temelli eğitim modelinde akıl ve zeka oyunları oynatılmaktadır. Oyun temelli eğitim de çocuklar oynayarak ve eğlenerek öğrenmekteler. Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki oynayarak öğrenilen bilgi daha kalıcı olmaktadır. Avrupa da Akıl Ve Zeka oyunları oldukça yaygın durumdadır. Ülkemizde de akıl ve zeka oyunları yaygınlaşmaya başlamıştır. Ülkemizde ortaokullarda akıl ve zeka oyunları seçmeli ders olmuştur. Ayrıca ilkokullarda da sosyal etkinlik derslerinde akıl ve zeka oyunları oynatılmaktadır. Akıl ve zeka oyunları çocukların dikkat, konsantrasyon, analitik düşünme, akıl yürütme, parça bütün ilişkisini kurma, stratejik düşünme ve problem çözme yeteneklerinin gelişmesine katkı sağladığı bilimsel olarak kabul edilmiştir. Geleneksel zeka oyunlarımız Mangala, Üç taş, Dokuz taş akıl ve zeka oyunları derslerinde oynatılan oyunlardandır. Özellikle Mangala Dünya çapında oynanan bir oyun haline gelmiştir. Avrupa da bir çok üniversitede akıl ve zeka oyunları kütüphaneleri kurulmuş durumdadır. Aşağıda bu kütüphanelerden görüntüler bulunmaktadır.






23 Şubat 2016 Salı

OTHELLO ZEKA OYUNU

Othello zeka oyunu iki kişi ile oynanan zevkli bir akıl ve zeka oyunudur. Othello oyununun diğer adı Pentago oyunudur. Dünya üzerinde daha çok Pentago olarak bilinmektedir. Hobi Eğitim Dünyası firmasının zengin akıl ve zeka oyunları çeşitlerinden sadece birisidir.  Othello veya pentago oyunu 360 derece dönebilen 4 adet kare oyun tahtası üzerinde oynanan bir oyundur. Othello oyununda 18 adet siyah ve 18 adet te beyaz oyun taşları vardır.  Daha ayrıntılı bilgi için Hobi Eğitim Dünyası markasının internet sitesini ziyaret ediniz.

GELENEKTEN GELECEĞE AKIL VE ZEKA OYUNLARI TURNUVASI

İstanbul da 5 ilçe ve 32 ortaokul arasında düzenlemiş olduğumuz "Gelenekten Geleceğe Akıl Ve Zeka Oyunları Turnuva" haberimiz öğretmenim dergisi 90. sayısında haber oldu. Öğretmenim dergisi yöneticilerine nazik davranışlarından ötürü teşekkür ediyoruz. Turnuva kapsamında ahşap mangala oyunu, dokuz taş oyunu, engel oyunu ve reverse oyunu oynanmaktadır. Turnuvamız 5-6 Nisanda final maçları ile sonuçlanacaktır. Turnuva sonucunda her oyun dalındaki birincilere 1000 tl ödül verilecektir.

9 Şubat 2016 Salı

GELENEKTEN GELECEĞE AKIL OYUNLARI TURNUVASI

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü,Genç Öncüler Gençlik Derneği ve Hobi Eğitim Dünyası olarak 09.02.2015 tarihinde "gelenekten geleceğe akıl oyunları"  proje protokolünü imzaladılar. İmza törenine İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız bey, Genç Öncüler Derneği Başkanı Orhan Özer bey ve Hobi Eğitim Dünyası adına Murtaza Koçak bey katıldılar.
Proje İstanbulda 5 ilçede ve 32 okulda uygulanacak. Proje kapsamında geleneksel oyunlarımızdan Mangala ve Dokuz Taş oyunları oynatılacak. Modern akıl oyunlarından ise Engel ve Reverse oyunu oynatılacak. Bu proje ile okullarımız akıl ve zeka oyunları ile tanışacaklar.

4 Şubat 2016 Perşembe

OYUN ÇAMURU

MURAT MENTEŞ İLE MANGALA OYUNU

29 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında Ataşehir Optimum Alış Veriş Merkezinde düzenlenen akıl ve zeka oyunları festivalindeki standımızda yazar Murat Menteşi ağırladık. Kendisi standımıza yoğun ilgi gösterdi. Abalone ve mangala oyun kurallarını anlattık. Mangala oyununun tarihçesi hakkında Murat menteşe bilgi verdik. Daha sonra Mangala masamızda Murat menteş ile mangala oyunu oynadık. Mangala zeka oyunu murat menteşin ilgisini çekti.











AHŞAP MANGALA OYUNU

29 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında Optimum Alış Veriş Merkezinde düzenlenen kitap şenliğinde akıl ve zeka oyunları standı açtık. Standta ahşap masa mangala ve masa engel oyunları da vardı. Hindistandan misafirlerimiz de vardı. Geleneksel türk akıl ve zeka oyunu mangalayı yabancı misafirlerimize de öğrettik. Mangala oynamayı çok sevdiler.

26 Ocak 2016 Salı

PENGUENLER OYUNU HAKKINDA

Pengunler buzda oyunu tek kişi ile oynanan çok aşamalı bir zeka ve mantık oyunudur. Penguenler çocukların sevimli dostlarıdır. Yürüyüş tarzları ve sevimli halleri ile çocukların en çok beğendikleri  hayvanlardandır. Penguenler buzda oyunu da bu nedenden dolayı çocukların sıkılmadan zevk alarak oynadıkları bir oyundur. Penguenler oyunu ile çocuklar hem eğleniyorlar hem de zihinsel becerilerinin gelişmesini sağlıyorlar. Oyunun içerisinde buz pistini sembolize eden bir oyun alanı bulunmaktadır.  Ayrıca 60 seviyeden oluşan talimatların olduğu bir kitapçık vardır. Penguenle oyununu oynayacak kişi kitapçıktaki talimatlara göre penguenleri buz pistindeki uygun yere yerleştirmelidir.




GO ZEKA VE STRATEJİ OYUNU

Go oyunu felsefecilerin oyunu olarak bilinmektedir. Go oyunu 2 kişi ile oynanan bir oyundur. Dünya üzerinde bir çok go kulüpleri ve go okulları bulunmaktadır. Maalesef ülkemizde go oyunu hak ettiği değeri görmemiştir.  Bir Go oyunun da 181 adet siyah ve 180 adet beyaz oyun taşı bulunmaktadır. Go oyun tahtasının standart boyutu 19x19 şeklindedir, fakat yeni başlayanlar için 13x13 boyutu tavsiye edilir. Go oyununa başlamadan önce hazırlık yapmak isteyenlere İMPARATOR zeka ve strateji oyunu tavsiye edilir.

PİNOKYOYA MANGALA OYUNU ÖĞRETİRKEN

İstanbul Kadıköy de bulunan Tepe Nautilus AVM de sömestr tatili boyunca açmış olduğumuz akıl ve zeka oyunları standında en çok ilgi gören ürünlerimizden bir tanesi Ahşap Mangala Masası idi. Ziyaretçilere mangala oyununun tarihsel süreci ve oyun kuralları hakkında bilgiler de verildi. Bir çok ziyaretçi küçükken memleketlerinde bu oyunu oynadıklarını fakat isminin mangala olmadığını belirttiler. 9. Bilim ve kitap şenliği nedeniyle AVM de bulunan maskotlardan pinokyoya mangala oyunu öğretildi. Aşağıda Pinokyo ile oynadığımız ahşap mangala oyununun videosu bulunmaktadır. İyi seyirler.



25 Ocak 2016 Pazartesi

COLOURFUL OYUNU KURALLARI

Colourful oyunu veya diğer adı ile colourcode oyunu 5 yaş üzerinde herkesin oynayabileceği bir akıl ve zeka oyunudur. Colourful oyunu çok aşamalı bir zeka oyunudur. Oyunun içerisinde 60 seviyeden oluşan b,r kitapçık vardır. Oyuncu o kitapçıktaki talimatlara göre oyunu oynamak zorundadır.  Bu 60 seviye 4 zorluk derecesinden oluşmaktadır. Bunlar; başlangıç, çıraklık, uzmanlık ve ustalık aşamalarıdır. Üstün zekalı çocukların eğitiminde kullanılan bu zeka oyununun çocukların mantıklı düşünebilme becerilerine katkı sağladığı kanıtlanmıştır. Sadece mantıksal düşünme becerisi değil aynı zamanda stratejik planlama ve görsel,alansal perspektif kazanma becerilerine de katkı sağlamaktadır. Colourful, mangala, engel, katamino, abalone gibi akıl ve zeka oyunları günümüzde bir çok okulda ders olarak okutulmaktadır. Hobi Eğitim Dünyası eğitime vermiş olduğu önemden dolayı her geçen gün akıl ve zeka oyunları ürün çeşitliliğini artırmaktadır.

Oyunun Oynanışı çok basit ve kolaydır. Oyunun içerisinde rampalı bir oyun tablası bulunmaktadır. Ayrıca 18 adet şeffaf renkler ve şekiller olan kare oyun araçları vardır. Kutunun içerisinde bulunan kitapçıktaki talimatlara göre bu oyun parçacıkları ile gösterilen şekilleri oluşturmaya çalışılmaktadır.

23 Ocak 2016 Cumartesi

HEN FİND EGG ZEKA OYUNU

Tavuklar ve yumurtalar oyunu hobi eğitim dünyası farkı ile tüketicilerin hizmetinde. Tek kişi ile oynanan tavuklar ve yumurtalar oyunu görünüşte kolay gibi gözükse de hiç de öyle değil. Almanları geliştirdiği bir oyun olduğu için oyunun ismi de almanca. Hen Find Egg oyununda 48 adet oyun kartı bulunmaktadır. Bu oyundaki oyun kartları gittikçe zorlaşan seviyelerden oluşmaktadır. Bu zorluk seviyeleri; başlangıç, çırak, uzman ve usta seviyeleridir. Çocukların eğlenirken öğrenecekleri bir oyun. Hen Find Egg oyunu oynayanların mantıklı düşünme becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.  Bu oyunda oyun tablası bir çiftlik olarak kabul edilmektedir. Bu çiftlikteki her tavuk kendi yumurtası üzerinde kuluçkaya yatmak ister ve oyuncular oyun kartlarındaki talimatları takip ederek tavuklara yardım ederler. Şehir hayatındaki çocuklar bu oyunu oynamadan önce kuluçka kavramının ne demek olduğunu öğrenmesinde fayda vardır. Ayrıca Hen Find Egg oyunu stratejik planlama becerisinin gelişmesine katkı sağlar. Okullar ve anaokulları için ideal bir oyun malzemesi.

19 Ocak 2016 Salı

PENTAGO OYUN KURALLARI

Pentago oyunu özel bir oyun tahtası üzerinde oynanır. Pentago oyunu iki kişi ile oynanan bir oyundur. 18 adet beyaz ve 18 adet siyah bilye ile oynanan bir oyundur. Pentago oyunununda amaç aynı renk 5 adet bilyeyi aynı hizaya sokmaktır. İlk bakışta çok basit bir oyun gibi gözükebilir. Oyunculardan herhangi birisi oyun tahtasında istediği herhangi bir yere bilyesini koyar ve oyun tablasındaki 4 adet kareden birisini 90 derece çevirir. Bu oyun karelerini istediği yöne çevirmekte serbesttir. Ardından hamle sırası diğer oyuncuya geçer. Pentago oyununda dikkat edilmesi gereken konu hamle yaparken 3-5 hamle ötesini görebilmektir. Hamle yaparken rakip oyunucunun hamlelerini de engellememiz gerektiğini unutmamak gerekir. Bu zevkli ve eğlenceli zeka oyununu Hobi Eğitim Dünyası internet sitesinden alabilirsiniz.

16 Ocak 2016 Cumartesi

AHŞAP MANGALA OYUN VİDEOSU


MATRANÇ MATEMATİK SATRANCI OYUNU

Ülkemizde okul çağındaki çocukların en çok zorlandıkları derslerin başında matematik gelir. Matematiğin zor bir ders olması bu zorlanmanın sebeplerinden birisidir fakat tek sebep değildir. Eğer matematiğin aslında zor bir ders olmadığı çocuklara iyi anlatılırsa ve çocuklara matematik sevdirilirse eminim ki çocuklar matematikte zorlanmayacaklardır. Kim olursa olsun insanoğlu sevmediği işi yapmak istemez. Atalarımızın çok güzel bir atasözü var; "gönülsüz yenen aş ya karın ağrıtır yada baş". Burada karşımıza matematiği çocuklara sevdirme probleminin var olduğu gerçeği çıkıyor.
Bu problemi gören piskolog Mustafa Kartal bey Matranç Matematik Satrancı isminde bir oyun geliştirmiştir ve çocuklara matematiği sevdirmeyi amaçlamıştır. Matranç oyunu ile çocuklar oynadıkça öğrenecekler ve öğrendikçe eğlenecekler.

Matranç matematik satrancı oyunu ve diğer akıl zeka oyunları ile ilgili daha fazla bilgi almak için Hobi Eğitim Dünyasının internet sitesini ziyaret etmeniz yeterlidir.

14 Ocak 2016 Perşembe

AHŞAP MANGALA OYUNU DİRİLİŞ ERTUĞRUL DİZİSİNDE

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin 13.01.2016 tarihinde yayınlanan bölümünde ahşap mangala oyunumuz oynanmıştır. Tarihi türk zeka ve strateji oyunu mangala Göktürklerden beri oynanan bir oyundur. Eskiden toprağa çukurlar kazarak çakıl taşları ile oynanan bir oyun Mangala. Mangala oyunu Osmanlı döneminde de enderun da yöneticilerin eğitiminde kullanılan bir eğitim materyali aynı zamanda. Mangala tarih boyunca ahşap olarak oynanagelmiştir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte plastik olarak da üretilmeye başlanmıştır. Ama mangala oyununun orjinali ahşap olanıdır.

Diriliş Ertuğrul dizisinin 41. bölümünde Dodurga boyundan Tugtekin bey ahşap mangala oyunu ile oynamıştır.

HOBİ EĞİTİM DÜNYASI TOYUNCAK DERGİSİNDE

Hobi Eğitim Dünyası Genel Müdürü Ahmet Koçak ile faaliyetleri hakkında söyleşi yaptık

1-       Firmanızı kısaca tanıtır mısınız?
Hobi eğitim dünyası çocukların eğlenirken öğrenmelerini ve aynı zamanda öğrenirken de eğlenmelerini amaçlayan bir firmadır. Eğitimin öneminin bilincindeyiz. Bu anlamda çocukları hayata hazırlayan oyuncaklar üretmeye ve sunmaya çalışıyoruz. Oyuncaklarımızı üretirken iki noktaya özel hassasiyet gösteriyoruz; zeka geliştirici oyunlar olması ve doğal ve sağlıklı oyunlar olması. Ahşap akıl ve zeka oyunları alanında zengin çeşitliliğimiz ile kırtasiyelere, okullara ve oyuncak firmalarına yönelik ürünler üretiyoruz.
2-      Firmanızın sunduğu ürün konsepti ve verdiğiniz hizmet hakkında bilgi verir misiniz?
İnsana yapılan yatırımın en değerli yatırım olduğunun bilincindeyiz. Firmamız bu bilinç ile çocukların gelişimine katkı sağlayan oyunlar üretmeyi kendine dert edinmiş durumdadır. Bu gün ülkemizin en önemli problemlerinden birisi de stratejik bakabilme ve stratejik kararlar alabilme sorunudur. Biz firma olarak oyunlarımızı geliştirirken çocukların strateji, analitik düşünebilme, sosyal beceri farklı becerilerinin gelişimine katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Bu anlamda birçok profesyonelden danışmanlık hizmeti alıyoruz. Kendimize ayda 1 yeni oyun geliştirme gibi bir hedef koyduk. Ayrıca ürünlerimizle ilgili eğitim seminerleri de veriyoruz. Yani sadece ürün üretmiyoruz aynı zamanda bilgi de üretiyoruz. Dileyen müşterilerimize oyunlarımızın pedagojik faydaları, oynanış şekilleri ve müfredata uyarlama gibi alanlarda danışmanlık hizmeti de sunuyoruz. Akıllı ve zeki çocukların yetişmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Sloganımız ise işimiz gücümüz oyun.
3-      Kurumsallaşma, Markalaşma ve inovasyon alanlarında neler yapıyorsunuz. ?
Biz bir aile şirketiyiz. Kurumsallaşma alanında çalışmalarımızı olgunlaştırıyoruz. Markalaşma alanında ise sosyal medyanın gücünün farkındayız. Kendimize ayda 1 yeni ürün geliştirme hedefi koyduk. Ürün çeşitliliğimizi artırmak için sürekli çalışıyoruz. Zeka ve akıl oyunları alanında kendi kültür medeniyetimize özgü oyunlar geliştirmek için çalışmalarımız var. Piyasaya sürmek üzere olduğumuz 5 yeni ürünümüz var.
4-      Firmanızı diğer firmalardan farklı kılan hususlar nelerdir?
Öncelikle biz işimizi aşk ile yapıyoruz. Ürettiğimiz oyunlar sadece çocukların değil aynı zamanda yetişkinlerin de oynayabildiği oyunlardır. Bizim işimiz gücümüz oyun. Yani hem eğlenerek oyun oynuyoruz hem de ticaretimizi yapıyoruz. İkincisi dinamik ve genç bir kadromuz var.  Bu kadro bize hız ve hareket kazandırıyor. Aile şirketi olmanın da avantajlarından faydalanıyoruz. Birlik olmanın bereketini hayatımızda her daim hissediyoruz. İşin uzmanı kişiler ve kurumlar ile çalışıyoruz ve onların tecrübelerinden istifade ediyoruz.
5-      Hedefleriniz ve hamleleriniz Konusunda neler söylersiniz?
Hedefimiz ahşap akıl ve zeka oyunları alanında dünya çapında bir marka olmak. Bunun için de bütün gücümüz ile çalışıyoruz.
6-      2015 yılını değerlendirir misiniz? 2016 yılından beklentileriniz nelerdir?
2015 yılı zorlu bir yıl oldu. Üst üste iki seçim dönemi atlattık. Belirsizlik tabi ki hepimizi olumsuz etkiledi. Ayrıca ülkemizde yaşanan terör olayları da 2015 yılının sıkıntılı geçmesine sebep oldu. 2016 yılından umutluyuz. İstikrar ile birlikte piyasanın arzuladığı güven ortamına kavuşacağını düşünüyorum. Kendi sektörümüz ile ilgili olarak ta 2016 yılından çok umutluyuz. Çünkü aileler bilinçleniyor ve her geçen gün ürünlerimize gösterilen ilgi artıyor. Müşterilerimizden almış olduğumuz geri bildirimler bizi ziyadesiyle memnun ediyor.
7-       Katıldığınız toyzeria fuarında hangi ürünleri sergilediniz? Fuarınız nasıl geçti ve beklentilerinizi Ne oranda karşıladı?
Fuarda daha çok akıl ve zeka oyunlarını sergiledik. Ayrıca bilimsel oyuncaklar kategorisinde deney setlerimizi sergiledik. Surakarta, fanarona, köprü, alquerkurt , engel, denge gibi oyunlarımız yoğun ilgi gördü. Özellikle ahşap mangala oyunumuz standın en çok ilgi gören ürünlerindendi. Özellikle yurt dışı katılımcılar ürünlerimize ilgi gösterdiler. Yerli üretim ürünler özellikle arap katılımcıların tercih sebebi idi. Fuar sonrası da geri dönüşümler tatmin edici idi. Hala fuarın etkileri devam etmekte.
8-      Üretimde karşılaştığınız sorunlar ve çözüm önerileri nelerdir?
Üretimde karşılaştığımız en büyük problemlerden birisi kalifiye eleman sıkıntısı.




2 Ocak 2016 Cumartesi

HANOİ KULESİ ZEKA OYUNU

Hanoi kuleleri, bir matematik oyunu veya bulmacasıdır. Üç direk ve farklı boyutlarda disklerden oluşur. Bu diskleri dilediğiniz direğe aktarabilirsiniz. Bulmaca bir direkte en küçük disk yukarıda olacak şekilde, küçükten büyüğe direk üstünde dizilmiş olarak başlar. Böylece konik bir şekil oluşmuş olur. Hanoi kulesinde disklerin bulunduğu çubuğa göre başlangıç pozisyonu değişebilir. Aşağıda diskler ortada toplanmış. Sağ çubukta veya sol çubukta da başlangıç yapılabilir. Hanoi Kulelerini hobi Eğitim Dünyası'ndan alabilirsiniz.

Oyun Kuralları: Basit kuralları bulunmakla birlikte disk sayısı arttıkça hamleleri saymak zorlaşır.
·         Her hamlede sadece bir disk taşınabilir.
·     Her hamle en üstteki diski direkten alıp diğer bir direğe taşımaktan oluşur. Diğer direkte daha önceden diskler olabilir.
·        Hiçbir disk kendisinden küçük bir diskin üzerine koyulamaz.
·      Oyunda amaç; diskleri başlangıçtaki sıralamaya göre farklı bir direkte dizmek. Bu işlemi yaparken de minimum hale sayısı gereklidir.
·         Diskler taşırken tek el kullanılmalıdır.



Kazanımlar:

Strateji geliştirebilmek
Dikkat ve konsantrasyonu sağlamak.
Problem çözme becerisi geliştirmek,
Akıl yürütme becerisi geliştirmek,                        
İletişim becerileri geliştirmek
Tümevarım yöntemini kullanmak