16 Haziran 2016 Perşembe

TÜRK DEVLET YÖNETİMİ VE MANGALA OYUNU

Türk tarihi anlatılırken 16 devlet kurduğumuz ile övünürüz. Bu durum Türklerin bağımsız yaşama arzularını gösterir. Fakat olaya tersinden baktığımız zaman 16 adet devlet yıkmışız. Çok çabuk devlet kurabilmek bir yetenek iken çok çabuk devlet yıkmak ise üzücü bir durumdur.
İlk dönem Türk tarihi incelendiğinde Türkler doğu ve batı olarak ikiye bölünmüş şekilde yönetildiklerini görürüz. Örneğin Doğu Hunlar- Batı Hunlar, Doğu Göktürkler- Batı Göktürkler, Doğu Uygurlar- Batı Uygurlar  gibi devlet yönetimi hep çift başlı şekilde süregelmiştir. En başta da belirttiğimiz gibi bu durum devletlerin çabuk yıkılıp dağılmasına yol açmıştır.
Kadim bir Türk zeka ve strateji oyunu Mangala da Türk siyasi tarihinden etkilenmiş ve oyun kuralları ona göre şekillenmiştir. Göktürklerden beri oynandığı düşünülen mangala oyunu toplumun örf ve adetlerini  de yansıtması açısından önemli bir zeka oyunudur. Köçürme, mangala, kuyu oyunu, mancala gibi isimler ile anılan  Mangala oyunu eskiden toprağa çukurlar kazarak çakıl taşları ile oynanan bir oyunmuş. Günümüzde ortaokullarda akıl ve zeka oyunları derslerinde mangala oyunu yeni yeni oynatılmaya başlanmıştır. Türküler gibi oyunlar da bir toplumun ananelerini yansıtan önemli bir kültürel değerdir. Bu açıdan Mangala oyunu özellikle sahip çıkılması gereken ve yeni nesillere mutlaka öğretilmesi gereken bir oyun.

 Mesela unutulmaya başlanan "Baba Ocağı" kavramını Mangala oyunu ile yeni nesillere anlatabilir ve bilinçaltına yerleştirebiliriz. Bildiğiniz gibi Baba Ocağı kavramı babanın evlatları ile yaşadığı ve ev veyahut Obadır. Bizim Geleneğimizde Baba Ocağı önemlidir ve mutlaka tüttürülmesi gereken bir kurumdur. Hatta eskiler bilir baba ocağını  tüttürmek gibi bir kavramımız vardı bizim. Tabi toplumsal değişim ile birlikte kültürel değerlerde de değişimin yaşanması kaçınılmaz. Çekirdek aile ye geçişle birlikte Baba Ocağı kavramı Önemini yitirmiş durumda. Her şeye rağmen yeni nesillere anlatılması gereken  ve sahip çıkılması gereken önemli bir kavram "Baba Ocağı". Mangala oyunundaki kuyuların her biri Baba Ocağını temsil eder. Her kuyuda yani baba ocağında 4 adet taş bulunur. Oyunun kuralı gereği aldığım kuyuya 1 adet taş bırakmak zorundasınızdır. İşte bu Baba Ocağının Önemini Ve mutlaka sahip çıkılması gerektiğini anlatır oyunculara.

Mangala oyununun devlet yönetimi ile ilgili kısmı ise oyunun bir diğer kuralında saklıdır. Oyunda dağıttımız son taş eğer rakip oyuncunun kuyusuna gelir ve o kuyudaki taş sayısını çift yaparsa o kuyudaki taşların tamamını alır ve hazinemize taşırız. Bu da türk devlet yönetiminde çift başlılık yoktur düşüncesini temsil eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder