30 Ekim 2014 Perşembe

Mangala Nasıl Oynanır 2 ?

Bir önceki yazımızda Türk Strateji Ve Zeka Oyunu Mangala'nın nasıl oynanacağı hakkında kısa bir bilgi vermiştik. bu yazımızda da Mangala'nın 4 temel oyun kuralından bahsedeceğiz.

1. TEMEL KURAL;
Oyuna kura ile başlayan oyuncu kendi bölgesinde bulunan kuyulardan herhangi birinden 4 adet taşı alır. Aldığı taşlardan bir tanesini, taşları aldığı kuyuya bırakır. daha sonra sağa doğru her kuyuya 1 er adet taş bırakır. Bu işlem elindeki taşlar bitene kadar devam eder. burada dikkat edilmesi gereken husus dağıttığı taşlar kendi havuzuna denk gelirse oyuncu tekrar oynama hakkı kazanır. Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa bu taşı sıra kendine geldiği zaman sağdaki kuyuya taşıma hakkına sahiptir.
2.TEMEL KURAL;
Hamle sırası kendisine gelen oyuncu elinde taş kalması durumunda rakip oyuncunun bölgesindeki kuyulara da taş bırakabilir.Oyuncunun elindeki son taş rakip oyuncunun bölgesindeki kuyudaki taşları çift sayı yaparsa, oyuncu bu kuyudaki bütün taşları kendi havuzuna taşıma hakkına sahip olur.
3. TEMEL KURAL;
Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş kendi bölgesindeki boş kuyulardan birisine denk gelirse ve o kuyunun karşısındaki rakibine ait kuyuda taş varsa oyuncu rakibinin kuyusundaki ve kendi kuyusundaki taşları alıp havuzuna taşıma hakkına sahip olur.
4. TEMEL KURAL;
Oyunculardan herhangi birisinin bölgesindeki kuyularda taş biterse oyunda bitmiş olur. Kendi bölgesindeki taşları ilk bitiren oyuncu rakip bölgedeki taşları da alma hakkına sahip olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder