27 Kasım 2015 Cuma

TEOG SINAVINDA MANGALA SORUSU

26-27 Kasım tarihlerinde yapılan ve 8. sınıf öğrencilerinin girdiği teog sınavında mangala ile ilgili bir soru çıktı. Binlerce 8. sınıf öğrencisini yakından ilgilendiren sınavda mangala ile ilgili sorunun çıkması beklenmiyordu. Okullarında akıl ve zeka oyun sınıfları olan öğrenciler bu soruyu rahatlıkla cevapladılar. Her geçen gün okullarda akıl ve zeka oyunu sınıfları açılmaya devam etmektedir. Ahşap mangala özellikle öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Çünkü ahşap mangala plastik malzemeye göre daha sağlıklı ve daha kullanışlı.

TEOG sınavında çıkan soru aşağıdaki gibidir;

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan ve toplam
kırk sekiz taşla oynanan zekâ oyunu “mangala”
yenilenmiş yüzüyle meraklılarına sesleniyor.
Araştırmalar, mangalanın Orta Asya’dan beri
yaygın olarak oynandığı, Osmanlı zamanında
da varlığını sürdürdüğü ve sosyal ortamlarda
önemli bir vakit geçirme aracı olduğunu ortaya
koyuyor. Mangala, 2009’da Kültür Bakanlığı
tarafından zekâ ve strateji oyunu olarak tescil
edildi.
Bu metinde“mangala”
oyunuyla ilgili aşagıdakilerden hangisine
değinilmemiştir ?
A)Eskiden toplumsal hayatın bir parçası olduğuna
B)Yenilenerek meraklılarına sunulduğuna
C)Özellikle gençler tarafından rağbet gördüğüne
D)Tarihinin çok eskilere dayandığına

10 Kasım 2015 Salı

T TANGRAM


T Tangram ilk defa 1900 yılların başında bir reklamda kullanıldı. Bu reklam bir çay firmasına aitti. 4 parçanın bir araya getirilmesiyle reklam afişi oluşmaktadır. Daha sonra bir çok ticari işlerde  T Tangram reklam aracı olarak kullanıldı. Çözümleri verilmeyen bu çalışmalarda, çözüm için bayiniz ile irtibata geçin denilerek merak duygusu arttırılmış ve müşterilerle iletişim devam ettirilmiştir. Verilen şekillerin yapımı kolay gibi görülebilir fakat oldukça zaman alan bir oyundur. Bu nedenle’ İşkenceci’ ismiyle de anılmaya başlanmıştır.
Bazı firmalar  T Tangram parçalarından bir mektup yapıp ürünlerinin yanına koymuşlardır ve şu notu bırakmışlardır;’Lütfen bu mektup parçalarından T harfin yapınız’ .  Günümüzde eğitim aracı olarak kullanılmaya başlanan T tangram ;
PEDAGOJİK FAYDALARI:
İnsanların zihinsel potansiyelini açığa çıkartmaya yardımcı olur. Zeka gelişimine katkı sağlar. Azim ve sabır gibi değerlerin kazanılmasında etkindir. Pedagojik olarak bu oyuncaklarla meşgul olan çocukların aşağıdaki becerilerinde yükselme görülür:
GÜÇLENEN BECERİLER:

Dikkat , konsantrasyon, odaklanma, algılama, şekil-uzay konumu algısı, şekil-zemin algısı, el-göz koordinasyonu, muhakeme,mukayese, analitik düşünme , akıl yürütme, soyut düşünme, problem çözme, tüme varım , benzerlik görme , farklılık ayırma, parça-bütün ilişkilerini kurma, bütünleştirme , eşleştirme , tamamlama ,ardışıklık, merak , keşif, mucitlik , üretkenlik , yaratıcılık, hedefe odaklanma, bağımsız iş yapabilme, ince motor hareketlerde pratiklik.

HOBİ EĞİTİM DÜNYASI KİDS TURKEY OYUNCAK FUARINDA

Hobi eğitim dünyası markası 27 Ekim- 1 Kasım tariheri arasında düzenlenen kids turkey oyuncak fuarında katılımcıydı. Fuarda standımıza yerli ve yabancı bir çok oyuncak firması yoğun ilgi gösterdiler. Özellikle yerli üretim ahşap zeka oyunlarında yurt dışından ilgi yoğundu. Surakarta, dümen, fanarona, alquerkurt, mangala, reversi gibi ürünler ziyaretçilerin çok hoşuna gitti. Standımızda ziyaretçiler ile mangala oynamamız insanların dikkatini çekti. Çin malı plastik oyuncaklardan sıkılan insanlar standımızı ziyaret etmekten mutlu oldular. Fuar esnasında bizi yalnız bırakmayan tüm müşterilerimize gönülden teşekkür ederiz.
Aşağıda fuarda en çok ilgi çeken bazı ürünlerin resimlerini paylaşacağım. Yeni fuarlarda görüşmek üzere.