5 Aralık 2015 Cumartesi

ZEKA VE AKIL OYUNLARI

Gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye erişmek, onu kullanmak daha kolay bir hal aldı. Bu da teknolojiyi tüketen bireyleri ,tembelleştirmeye ve her şeyin hazırına yönlendirmeye başladı. Bunun sonucunda karşımıza araştırmayan, sorgulamayan ,mantık yürütmeyen, sebep- sonuç ilişkilerini göz ardı eden bir genç nüfus oluştu.
Günümüz ailelerinden sıkça duyduğumuz ‘benim çocuğum çok zeki ama çalışmıyor’, Dikkat eksikliği var, çok hiperaktif bu nedenle derslerine odaklanamıyor, aslında çok akıllı bir çocuk’ gibi bir çok şikayet  duymaktayız. Bu kavramların içinde giderek popülerleşen zeka ve akıl sözcüklerini biraz açmak istiyorum.
Zeka kelimesi Arapça kökenli bir kelime olmakla birlikte; parlak ateş, parlaklık anlamlarına gelmektedir. Akıl kelimesi de Arapça kökenli bir kelime olup bağlamak manasına gelir.İnsanın içinde bulunduğu kainatı beş duyusuyla algılayıp anlamlandırması zeka ile olur. Yeni durum ve olaylara aktarma, anlama, öğrenme, analiz ve sentez etme yeteneği, beş duyunun ve sezginin belli bir verimlilikle kullanılması, dikkatin ve düşüncenin yoğunlaştırılması, ayrıntılara kurar ,karar verir ve bir yargıyla eylemi sonuçlandırır.
Akıl, akletmek, muhakeme etmek, hüküm çıkarmak içindir.Kabul eden veya etmeyen, yani karar, tercih eden ve seçim yapan akıldır. Çünkü akıl, irade sahibidir aynı zamanda. Zeka ise irade sahibi değildir ve sadece aklın faaliyeti için gerekli verileri toplar. Beş duyu organıyla, sezgiler ve hisler yoluyla insan bilinçaltına akan bilgileri algılar ve aklın önüne koyar. Bunların değerlendirmesini akıl yapar. Bir otomobile göre kıyaslayacak olursak, zeka motora. akıl ise direksiyona benzetilebilir. Motor çok iyi çalışabilir, ama direksiyon iyi kullanılmıyorsa motorun verimi bir fayda sağlamaz. Araç her an kaza yapabilir.
Akıl ve zeka kavramlarını açıkladıktan sonra , bu yeteneklerin geliştirilmesi için çocukların erken yaşlardan itibaren eğitimlerinde  yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik araçlara öncelik verilmesi gerekmektedir. Zeka ve akıl gelişimini sağlayan bu araçların başında Zeka ve akıl oyunları gelmektedir.

Zeka oyunları bir çok oyunu kapsamaktadır. Bunların içerisinde strateji oyunları, mantık yürütme oyunları, sözcük oyunları , mekanik oyunlar gibi bir çok çeşidini barındırmaktadır. Bu oyunların çoğu çocukların ilgisini de çektiğinden dolayı öğrenmeleri daha kolay olmaktadır. Oyun çocuk için doğal bir ortamdır ve bu ortamda çabuk öğrenir. Zeka ve akıl oyunlarının çok çeşitli olması çocukların birden fazla yeteneklerinin de gelişimini sağlamaktadır. özellikle  günümüz şartlarında çocuklarımız dijital araçların bağımlısı olmuş durumda ve bu durumdan bir çok aile muzdarip durumda. Zeka ve akıl oyunları çocuklara yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi sağlayarak onların bu bağımlılıklarını yok etmeye de yardımcı olacaktır. Şimdilik bu kadar diyelim ve ilerleyen sayılarda köşemizde bu oyundan bir kaçını tanıtıp, çocuklarımıza sağladığı faydaları hakkında bilgilere yer vereceğiz.